Technologické, mořící nádrže

9. 5. 2023

Plastové nádrže

Na základě naší dlouhodobé spolupráce, jejíž počátky se datují někdy do roku 2007, se nám na podzim roku 2022 podařilo opětovně získat zakázku na výrobu 3 kusů mořících nádrží. Na základě zákazníkem dodané výkresové dokumentace jsme zahájili v listopadu výrobu těchto nádrží. Rozměry každé nádrže jsou cca 6 m na délku, cca 2,5 m na šířku a celková výška nádrží je cca 2,5 m.

Koncovým zákazníkem jsou brazilské ocelárny. Technologické nádrže se používají na moření ocelového drátu během technologického procesu při jeho výrobě. Že se jedná o opravdu masivní konstrukci z plastu svědčí i to, že jako náplň nádrží se používá kyselina s koncentrací roztoku do 20 % a s teplotou dosahující až 80 stupňů Celsia. Staticky jsou pak tyto nádrže pro velké zatížení zajištěny ocelovými zaplastovanými rámy.

Samotná výroba pak vyžaduje dodržení technologických postupů pro svařování desek z polypropylenu, jejichž tloušťka se pohybuje od 10 do 40 mm. Aby bylo dosaženo požadované přesnosti, je při výrobě využíváno řezání materiálu vodním paprskem. Některé díly, např. připojovací příruby, jsou přesně soustruženy na CNC strojích.

Technologické, mořící nádrže

… a následné nakládky na kamiony, které nádrže odvezly do hamburského přístavu na nalodění na dopravní loď.

Technologické, mořící nádrže

Ing. David Šmídek