Zpevnění břehu rybníka pomocí AS-GREEN SLOPE

25. 4. 2023

Hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění pozemku – města a obce

Zajímavým projektem, na kterém momentálně pracujeme, je zpevnění břehu rybníka, který trpí podemíláním vodou. Nabídli jsme řešení pomocí vegetačních pytlů AS-GREEN SLOPE, což zaujalo investora, který dosud uvažoval o suché kamenné zídce. Hlavním problémem našeho zákazníka je zmíněná eroze břehu vodou, což je velmi častý jev u břehů rybníků a dalších vodních nádrží. Tento jev může vést k postupnému rozpadu břehů a v horších případech dokonce ke ztrátě vody a poškození okolních oblastí. Proto jsme se snažili najít řešení, které by tomuto zabránilo.

zpevnění břehu rybníka _ vegetační pytle AS-GREEN SLOPE

 

AS-GREEN SLOPE jsou vegetační pytle vyrobeny ze speciální netkané textilie, která je propustná pro vodu a kořeny rostlin a v případě zakrytí zelení mají pytle životnost minimálně 30 let a více, prakticky jsou v přírodě nerozložitelné. V ideálním případě se plní místně vytěženou zeminou, případně směsí zeminy a štěrku/písku (v tomto případě doporučujeme výplň samotným štěrkem). Tím, že jsou pytle vodopropustné, tak je vodě umožněno přirozeně se integrovat do okolní krajiny. 

I přesto, že naši klienti hledají ekonomické řešení, nebudou se muset vzdát kvality. Bylo totiž dohodnuto, že by se pytle instalovali pouze v místech, kde voda nejvíce "šplouchá" a tam, kde dochází k největší vodní erozi, tedy v úrovni hladiny vody, což odpovídá výškovému rozpětí cca půl metru.

Věříme, že náš návrh bude úspěšný a bude plnit svůj účel v ochraně břehů rybníka.

Ing. Marcel Kenja