43. ročník zimní vodohospodářské třicítky

26. 1. 2018

Od varianty čistě pěšího závodu až po závod standardně na běžkách v obvyklé trase s několika podvariantami – tak tyhle možnosti a jejich pravděpodobnost se průběhu posledního předzávodního týdne měnily v závislosti na přibývající a ubývající sněhové pokrývce a předpovědi počasí na nejbližší dny.

Výsledným, pátečněvečerním rozhodnutím organizátora nakonec bylo závod pořádat ve zkrácené variantě, se startem odsunutým o cca 5 km oproti běžnému startovnímu místu a s trasami necelých 17 km pro muže a pouhých „sprinterských“ 8 km pro ženy. Není divu, že toto rozhodnutí mělo vliv i na další atributy závodu. Nestartovalo se v obvyklých třech vlnách, neboť takový celkový počet závodníků by se na úzkou trať nevešel, ale startovalo se sekvenčně, tedy vždy po naplnění startovního prostoru závodníky (5-10 závodníků) byli tito společně vypuštěni na trať a zaznamenán jim společný startovní čas. Vzhledem ke dramaticky zkrácené trase žen pak většina dívek a žen tuto zkrácenou trasu neakceptovala a jela až na pánskou otočku, aby si tak vychutnala nejkrásnější úsek trati. No a i atmosféra závodu nebyla díky tomu čistě závodní, ale zvlášť mezi některými účastníky značně happeningová.

Náš závodní tým byl letos opět sestaven vyrovnaně. Po dvou závodnících jsme obsadili v kategorii dívek do 35 let a v kategorii rakváčů, zbytek týmu – 4 chlapci - startoval v kategorii mlíčňáků, tedy mužů do 40 let. A nevedli jsme si skutečně špatně. Sedmnácté místo Vítka Hurčíka v kategorii můžů do 40 let je opravdu vynikající, loňská asiová kometa Honza Říha ještě vylepšil své loňské umístění a tentokrát se vtěsnal do první desítky na krásném devátém místě, se ztrátou pouhých patnácti minut na vítěze závodu! Největší radost nám všem ale udělala dodatečně draftovaná Andrea Kargerová, která v asiových barvách dosáhla na vůbec první pódiové umístění naší společnosti na tomto závodu: Krásné druhé místo s časem 1:35:16, se ztrátou necelých čtyř minut na vítězku, a to na trati shodné s muži.

I ostatní naši závodníci si ale zaslouží pochvalu. Každý bojoval. Někdo sám se sebou, někdo s lyžemi, jiný s následky předchozí noci, další s počínající virózou a všichni chlapci s tím, že je předjíždějí na jejich trati ženy všech věkových kategorií.

Optimistické předstartovní foto zaznamenané ještě před pěším hodinovým pochodem na odsunuté místo startu.

43. ročník zimní vodohospodářské třicítky _ ASIOteam

Pro statistiky zajímavá, leč nudná formální stránka článku, zahrnující umístění a časy, seřazené dle kategorií.

Ženy do 35 let, pánská trať
2. Ája Kargerová, 1:35:16
27. Míša Bábíčková, 2:26:37

Muži nad 40 let
9. Honza Říha, 1:30:07
45. Tonda Vondruška, 1:47:50

Muži do 40 let
17. Vítek Hurčík, 1:33:30
67. Radek Hájek, 2:10:26
68. Roman Ostřížek, 2:10:44
76. Vašek Kučera, 2:26:39

Po rekonvalescenci v restauračních zařízeních Rejvízu za doprovodu tří žánrově různých kapel a následně odhadu svých vlastních možností a schopností určených nedělním ránem se naše skupina rozdělila vedví. Ta méně akční část zvolila formu procházky po Jeseníku na Ramzové a druhá skupinka čtyř skalních příznivců bílé stopy běžkovou projížďku z Petříkova na chatu Paprsek, s odskočením si po části okruhu malého Šengenu na Travnou horu a na horu Smrk. Ten den dával svým zvláštním nasvětlením okolní krajině sám podobu černobílých fotografií. Vášnivý čtenář jistě ocení následující obrázky:

zimní vodohospodářská třicítka 2018

zimní vodohospodářská třicítka _ ZVH30

I takhle krásně může na běžkách být. Neváhejte a příště pojeďte s námi.

Ing. Antonín Vondruška