Brněnská firma nabízí městům chytré „stromy“. Nevadí jim sucho ani kabely v zemi a dobijí kolo

17. 2. 2022

Hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění pozemku – města a obce

A k tomu mohou mít takzvané chytré stromy na větvích lampy, na další části koruny mlžítko a na kmenu například nabíječku pro elektrická auta či kola. Strom vyrobený brněnskou společností ASIO NEW zatím stojí jen v jejím areálu a v Maďarsku u sídla její dceřiné společnosti. Letos by s ním firma, jež se zaměřuje na hospodaření s vodou, ráda prorazila i na trhu.

„Jednáme s Prahou, Brnem a dalšími městy. Například v Opavě by se v blízké době mohlo instalovat rovnou více kusů. Je pro nás důležité, jak budou lidé ocelovou konstrukci vnímat. Možností je si rostlinku předpěstovat, aby už při instalaci dosahovala výšky koruny a konstrukce tak byla co nejrychleji ozeleněná. Zájem projevily například i některé vodohospodářské společnosti nebo společnosti, které začínají přecházet se svým vozovým parkem na elektroauta, a řeší tedy dobíjecí stanice,“ naznačuje Ondřej Prax, obchodní ředitel společnosti. Dodal, že by rádi co nejdříve měli i pilotní instalaci v Dubaji.

Cílem není nahrazovat živé stromy, ale díky méně náročným rostlinám přinést zeleň na náměstí nebo do ulic tam, kde jsou pod zemí rozsáhlé inženýrské sítě. Model nazvaný Singapur, inspirovaný singapurskými stromovými věžemi, měří pět metrů. Drží v betonové skruži, která rovněž tvoří půdní základ pro popínavky a v případě nedostatečných srážek tam může být umístěný i vak s vodou. Náklady na pořízení stromu vyjdou od 150 do 300 tisíc korun podle rozsahu vybavení dle přání zákazníka. Konstrukce je koncipovaná tak, aby šla snadno po jednotlivých dílech převážet a exportovat po celém světě. Potenciál vidí Prax hlavně v zemích, které sužuje sucho a mají problémy s vodou.

chytrý strom AS-POUSTR

Právě hospodaření s vodou je hlavním oborem brněnské společnosti, která na trhu funguje téměř 30 let. Před pěti lety se však kvůli velkému množství zákazníků rozdělila na dvě firmy. „ASIO TECH zůstalo u velkých čistíren a recyklací průmyslových či bazénových vod . To jsou velké zakázky v hodnotě několika milionů korun většinou pro municipality. My, ASIO NEW, se soustřeďujeme na menší provozy a koncového zákazníka, pro kterého dodáváme domácí čističky či menší nádrže na dešťovou vodu ,“ popisuje Prax.

... celý článek viz https://archiv.hn.cz/c1-67033590-brnenska-firma-nabizi-mestum-chytre-bdquo-stromy-ldquo-nevadi-jim-sucho-ani-kabely-v-zemi-a-dobiji-kolo

Klára Vašíčková
Hospodářské noviny