14. 4. 2020
Projekt Circular Agronomics se zabývá celým komplexem problémů, které brání zacyklování výroby potravin a 100% recyklaci zbytků po výrobě a použití potravin. Cílem je maximální recyklace nutrientů, C,N,P a využití organické hmoty pro udržení a zlepšení stavu půd jak po stránce úrodnosti, tak i schopnosti zadržovat vodu atd.
Přinášíme vám informace ke zpracované případové studii na jižní Moravě.
Teplé kontinentální klima, téměř 60 % plochy kraje tvoří zemědělská půda, z níž 83 % je orná půda. Půda je úrodná, vyžaduje častou závlahu pro produkci zemědělských produktů. V kraji je významný podíl orné půdy a chovu hospodářských zvířat.
V kraji je velký podíl potravinářského průmyslu a s ním spojených odpadních produktů, jako jsou např. odpady z mlékárenského průmyslu. Současný stav nabízí příležitosti k recyklaci nutrientů a uhlíku a jejich zapracováním do půdy.
Výzvou je významné snížení ztrát nutrientů z výroby potravin a potravinářského odpadu a zvýšení recyklace na zemědělská pole.
• Umístění potravinářského odpadu na pole s ozimou pšenicí za účelem zvýšení podílu organického uhlíku v půdě
• Recyklace uhlíkatých látek pro jejich znovuvyužití na zemědělských polích s využitím nanovlákenných membrán při předúpravě syrovátky
Více se dočtete v našem letáku, který je ke stažení zde: leták Circular Agronomics - případová studie jižní Morava
Ing. Marek Holba, Ph.D.
Jestli bylo cílem nadchnou další mladé lidi pro myšlenky udržitelnosti, tak se to určitě povedlo, energie tam ze všech přímo tryskala.
Číst více
21. 9. 2023
I za takovou relativně běžnou a obyčejnou věcí, jako je sprcha, osprchování se teplou vodou najdeme spotřebu energie, a tedy i produkci CO2 na výrobu této energie.
Číst více
19. 9. 2023