Jihomoravský kraj rozšířil podporu rozvoje karavanových stání

29. 3. 2022

O 1,75 milionu na celkových 4,25 milionu korun navýšil kraj svoji podporu na rozvoj karavanových stání v regionu. Novou podobu dotačního programu schválili krajští radní na své středeční schůzi 23. února 2022.


Jak potvrdil náměstek hejtmana pro oblast kultury a cestovního ruchu František Lukl, obliba tohoto způsobu rekreace na jihu Moravy v poslední době roste, a to i s ohledem na současné „covidové období“. „Přenocování v obytných vozech či karavanech umožňuje turistům větší svobodu na cestách a soběstačnost. Tito návštěvníci se zpravidla nezdržují dlouho na jednom území a jsou více aktivní, co se týká návštěvy atraktivních míst. Také většinou nevyhledávají kempy, ale upřednostňují karavanová stání, kde je možné bezpečně zaparkovat a zejména provést servis karavanu. Proto jsme se rozhodli vyjít těmto rekreantům vstříc a pomocí rozšířené verze dotačního programu chceme na území jižní Moravy rozšířit také možnosti karavanového stání o další místa,“ uvedl náměstek Lukl. Jak dodal, program je určen především majitelům vhodných pozemků – tedy jak pro města a obce, tak i pro provozovatele kempů a rekreačních areálů.

Co takhle využít zasakovací rošty pro zpevněné propustné povrchy AS-TTE ROŠTy?

zasakovací rošty pro zpevněné propustné povrchy AS-TTE ROŠTy

Nebo dokonce i  chytrý strom AS-POUSTR?

chytrý strom AS-POUSTR

Není to elegantní?

Oproti jeho podobě vypsané na podzim minulého roku nyní program nabízí rozšířené možnosti. Například minimální výše dotace činí 100 tisíc korun, maximálně může žadatel obdržet 300 tisíc na realizaci jednoho karavanového stání a půl milionu na dvě karavanová stání (včetně servisní technologie). Výrazně se také prodlužuje doba realizace: od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2023. Zásadně se zjednodušují také kritéria hodnocení žádostí (ze 17 na 7). Kraj snížil dokonce i míru spoluúčasti příjemce – na 40 % uznatelných nákladů oproti loňským 50 %. K vyhlášenému dotačnímu programu se chystá kraj zorganizovat webinář pro potencionální zájemce.

Podrobné podmínky dotačního programu naleznou zájemci na Dotačním portálu Jihomoravského kraje ZDE .

zdroj: https://www.jmk.cz/content/25068