6. 1. 2023
V rámci projektu Circular agronomics a česky Cirkulární zemědělství řeší firma ASIO TECH, spol. s r.o. valorizaci odpadů a jejich následné další praktické použití. Kyselá syrovátka je odpad z potravinářského průmyslu a doposud má poměrně omezené další využití v praxi. Jako jednu z cest ohledně její valorizace jsme zvolili její aplikaci na pole, kde může dodávat chybějící organický uhlík v půdě a zároveň díky svému příznivému složení i nutrienty využitelné pro růst rostlin. V rámci projektu provádíme jak polní testy v terénu s kukuřicí nebo ozimou pšenicí, tak i květináčové testy.
Květináčové testy jsou prováděny s hlávkovým salátem ( Lactuca sativa ) i se zelím. Cílem těchto testů je nalézt mezní dávku, která by jejich růst inhibovala. Pro testy jsme použili kyselou syrovátku se sušinou necelých 18 % o následujícím složení hlavních nutrientů (TC = 7 %, TN = 2270 mg/l, TP = 1870 mg/l, TK = 1620 mg/l a N-NH 4 = 120 mg/l) a dávku syrovátky 0-6 g TN/květináč. Květináč má objem 6 l půdy celkem a je pravidelně zaléván jak manuálně, tak dle meteorologického radaru jsou monitorovány srážky dopadající do něj pro dosažení ideální zálivky. Testy proběhly celkem v 11 květináčích, kde jeden sloužil jako referenční a u zbylých deseti byla zvyšována dávka kyselé syrovátky v rozmezí od 0 do 6000 mg TN/květináč s krokem 500 mg/l. Test trval celkem deset týdnů a výsledky sklizně jsou vidět na fotografii níže. Výsledky nárůstu biomasy salátu ukázaly lineární trend v kontextu zvyšující se dávky kyselé syrovátky. Mezní dávka, kterou je schopna rostlina snést, aby prospívala je v rozmezí 25000 až 3000 mg TN/květináč, čímž byly i potvrzeny květináčové testy z předchozích let.
Ing. Marek Holba, Ph.D.
Jestli bylo cílem nadchnou další mladé lidi pro myšlenky udržitelnosti, tak se to určitě povedlo, energie tam ze všech přímo tryskala.
Číst více
21. 9. 2023
I za takovou relativně běžnou a obyčejnou věcí, jako je sprcha, osprchování se teplou vodou najdeme spotřebu energie, a tedy i produkci CO2 na výrobu této energie.
Číst více
19. 9. 2023