27. 3. 2014
Tyto informace si ještě v rychlosti čtu na stránkách firmy a těším se na novou zkušenost v tak uznávané společnosti. Je asi půl jedné ráno a já se naloďuji se svým narychlo sbaleným zavazadlem do dodávky a vyrážím s parťáky z výrobny dokončit montáž pračky vzduchu. Jedná se už jen o menší úpravy, jak mně bylo prezentováno a taky by snad neměly nastat žádné problémy, jak jsem byl informován. Je to totiž má první zahraniční mise od nástupu do firmy a tak mám ještě trochu obavy z možného nedostatku zkušeností. Po asi 20 hodinách cesty přijíždíme na hotel a s únavou padáme na postel s vidinou brzkého vstávání.
Fabrika je opravdu rozlehlá a již u vstupu je patrné, že hlavním problémem bude si zvyknout na bezpečnostní opatření, registrace a protokoly, bez kterých bychom se dovnitř nedostali. Pro místní to je jistě rutinou, ale my, kteří nejsme ve standardních situacích přivyklí nosit neustále brýle, helmu, reflexní vesty, pevné boty a ideálně i sluchátka si těžce zvykáme. Již po chvíli je jasné, že bezpečnost práce a čistota pracovního prostoru tu hrají významnou roli. Fabrika je místy čistší než některé brněnské uličky a zákoutí a tak jen žasneme. Občas nám přehnaná opatrnost mírně zdržuje a komplikuje postup, ale nedá se nic dělat. Zejména tlakové zkoušky naší pračky vzduchu byly vyčerpávající. Náročné kontroly funkčnosti zařízení však byly vzhledem k jedovatosti plynu, který bude potrubím procházet, opodstatněné a nakonec dopadly s excelentním výsledkem, což potěšilo nejen nás, ale i naše kolegy.
Norové z firmy Purenviro, kteří s námi na zakázce spolupracovali, byli zpočátku velmi nároční v každém aspektu nejen ve funkčnosti, ale i vzhledu našeho zařízení. Nakonec se však ukázali jako přátelští a dobří hostitelé. Příjemným zpestřením, byly společné večery, které jsme trávili v restauračních zařízeních, jelikož pochmurné počasí nedovolilo prohlídku bývalého, hlavního, norského města Sarpsborg. Co mě osobně v Norsku však překvapilo, byla velikost místního stravovacího zařízení. Pro celou fabriku s 1050 zaměstnanci to byla pouze malá kantýna s jedním či dvěma jídly na výběr a to v omezeném počtu. Ukázalo se, že Norové nejsou takoví jedlíci jako my a oběd si přináší většinou studený z domova a vše pak dohánějí kvalitnější večeří.
Celá akce nakonec dopadla dobře, a zato bych chtěl poděkovat zejména zkušeným montérům z výrobny, Martinu Šašinkovi a Leoši Hrubcovi a také norským kolegům Aagemu Grimslandovi a Arnfinnovi Røemu za rady a předané zkušenosti během mé první a snad i ne poslední mise.
Ing. Michal Došek
Dnešní článek nás přenese do obce Dolní Morava, která úspěšně dokončila výstavbu nové čistírny odpadních vod (ČOV) využívající pokročilou technologii SBR pro zajištění efektivního čištění splaškových vod.
Číst více
14. 2. 2025
Ostrov potenciálu. Takto popisujeme a hodnotíme Kypr.
Číst více
6. 2. 2025