Prvotřídní značka piva B-rain z dešťové vody

13. 7. 2016

Stále víc mohutní hnutí za tzv. „Craft Beer“, kdy mnozí nadšenci vaří pivo tradičními postupy, bez omezování kvality z komerčních důvodů, zato se širokou škálou chutí a jedinečného aroma. Chmel, slad a kvasnice jsou pak kreativním způsobem spojovány tak, aby vznikalo něco nového. Čtvrtým předpokladem dobrého piva je voda. Pivovary mívají své vlastní a přísně střežené zdroje vody, které jim pak umožňují vyrábět jejich jedinečné značky piv. Nicméně, je zde i zcela netradiční nápad – vařit pivo z dešťové vody.

Pivo B-rain z dešťové vody

Tento nápad se zrodil v okamžiku, kdy Oliver Ringelstein, ředitel společnosti INTEWA a Bob Drew, jeho partner ze Spojených států, se začali bavit o Drewově zálibě, tedy právě o „Craft Beer“. Svou profesí jsou oba přitom zaměřeni na problematiku vodního hospodářství, protože společnost INTEWA, kterou ASIO, spol. s r.o. výhradně zastupuje nejen v České republice, vyvíjí a prodává technologie pro znovuvyužití vody . Již po několik let, využívá úspěšně proces Aqualoop technologii ultra a mikrofiltrace pro přípravu pitné vody z vody dešťové. Drew tedy přišel s novým, avšak logickým nápadem: vařit pivo z dešťové vody . Olivera Ringelsteina tato myšlenka zaujala a začal hledat pivovar, kde by ji bylo možné realizovat v praxi. To, co hledal, nakonec našel v případě miniaturního pivovaru „Grain d'Orge“ v belgickém Hombourgu. Sládek Benoit Johnen se nechal snadno přesvědčit, protože dešťová voda upravovaná procesem Aqualoop splňuje i ty nejpřísnější požadavky pro vaření piva – tedy čistotu. Vzhledem k tomu, že dešťová voda vzniká kondenzací vodních par, neobsahuje žádné minerální látky a je tak přečištěna přímo v přírodě.

Nová technologie společnosti INTEWA spolehlivě odstraňuje znečišťující látky, které se do dešťové vody dostávají z různých povrchů při jejím shromažďování a výsledný produkt je tedy naprosto hygienicky nezávadný. Přečištěná dešťová voda neobsahuje ani žádná stopová množství kontaminujících látek, jako jsou různá residua z léčiv či hormonálních přípravků a samozřejmě ani žádné pesticidy či jejich residua (jako je např. širokospektrální herbicid glyfosát) – což je přímo unikátní vlastnost! Výsledná voda použitá pro vaření piva pak již ani nemůže být čistší. A tak je čisté pivo vařeno z čisté dešťové vody, což je vynikající přínos pro nejoblíbenější nápoj s velmi dlouhou historií.

Sládek Benoit Johnen se dal do práce a na konci svědomitě vedeného vývojového procesu se zrodilo pivo B-rain. Tato značka se vaří obdobně jako pivo vařené trapisty, tedy s dokvašováním a výsledný produkt obsahuje 6,5 % (objemových) alkoholu.

Měkká dešťová vody propůjčuje značce B-rain jedinečný charakter. Zvláště sladové aroma je výrazně přítomné a obohacuje pivo o delikátní chuťové vjemy. Značka B-rain se podává při teplotě 12 až 15 0 C v půllitrech s  širokým okrajem a uchem. Při nalévání tohoto typu piva z lahve, je ovšem nutné postupovat opatrně, aby sediment zůstal v láhvi. Vznikl tak nový typ piva pro jeho milovníky – skutečná pochoutka.

Pivo z dešťové vody B-rain

V květnu 2016, bylo možné značku B-rain okusit poprvé. Pro každého návštěvníka stánku společnosti INTEWA na obchodním veletrhu IFAT v Mnichově byla připravena jedna láhev této značky. Lidé, kteří budou mít o tuto značku piva zájem, stejně jako o další produkci, můžou kontaktovat přímo společnost INTEWA; značka B-rain je totiž k dostání pouze přes její pobočku v Cáchách.

Ing. Oliver Reigelstein
http://www.brainwaterbeer.com/