Revize domovních čistíren

20. 12. 2019

Čistírny odpadních vod (ČOV)

Tentokrát zabodoval starý AS-VARIOcomp a AS-KLARO

Čistírna odpadních vod AS-VARIOcomp z roku 2011, o kterém jsme si mysleli, že je na něm co zlepšovat, byl jako nový, majitel je z něj nadšený a tvrdil mi, že se o něj ani nestará. Samozřejmě mě to těšilo, zejména pokud takto mluví i mezi známými, a pak jsem z něj vytáhnul, co doopravdy s čistírnou dělá. Po 8 letech si vyměnil membrány na dmychadle, jednou ročně si nechá odvést kal a jednou měsíčně vystříká dosazovák (mu to připadne, že vlastně nedělá skoro nic).

A pak AS-KLARO PZV

Tam jsem bohužel dorazil na začátku sedimentace, je to SBR, a tak jsem si musel počkat na odtah vyčištěné vody, odtah kalu a pak ještě přečerpání obsahu usazovací nádrže do aktivace. Vše bylo na displeji a majitelka byla znalá (starala se o dvě malé děti) a věděla, kde je rozvaděč s displejem. Po tři čtvrtě hodině jsem se dočkal a výsledek? V aktivaci se rozvířil kal a bylo ho tak akorát – na dotaz, jak moc se o  domovní čistírnu starají, jsem se dověděl, že jednou ročně odvezou kal a jinak 5 roků jede bez závad.

No abych nebyl úplně pozitivní, tak některé ČOV nebyly úplně stoprocentní – Albixon už neexistuje a tak o TP-8EO. Vlastně to nebyl až tak technologický problém (i když trochu ano díky dosazováku a nastavování ventilů) – ČOV byly přeplněné přebytečným kalem, voda sice odtékala relativně čistá, ale všude včetně dosazováku byl kal. Takže nevěřím, když někdo tvrdí, že kal v čistírně nevzniká… Bohužel – i příroda si vyžaduje své a pokud to i zohlední konstrukce čistírny, tak je to OK.

Ing. Karel Plotěný