Využití dešťových vod v zahradním domečku

12. 10. 2016

Jenže rčení, že není malých zákazníků, platí i zde. A pokud se ukáže, že jde zároveň o zajímavý technický problém, může i takovýto obchodní případ být velmi zajímavý.

Jak na nás všechny stále více dopadají civilizační tlaky, mnoho lidí se chce před každodenními stresy schovat. A proč ne třeba na chatu. Zahradních domků, které chtějí jejich majitelé využívat celoročně i na bydlení, rapidně přibývá. A jeden takovýto domek jsme našli i v chatové oblasti nedaleko Žilinské Lehoty. Teda domek, designově velmi zdařilý patrový dům. Jenže zcela bez možnosti připojení se na vodovodní řád , pouze s malým potůčkem pod svahem. A co si budeme povídat, bydlet v domě bez vody, to už chce pořádně silnou náturu.

čistírna šedých vod

Pustili jsme se tedy do práce a klientovi navrhli zajímavé řešení. Díky atypicky navržené čistírně šedých vod AS-GW/AQUALOOP jsme dokázali akumulovat dostatečné množství dešťové vody a tu natolik vyčistit, že může být používána nejenom na splachování toalety, ale i na mytí, sprchování, úklid, mytí nádobí a částečně i na vaření. A pokud se této vody občas napijete, tak Vám po ní také špatně nebude. Osazení obou dodaných čistíren (pro dešťové a splaškové vody) bylo technicky náročné. Museli jsme se vypořádat nejenom se samotným technickým řešením, ale i se svažitým terénem, a s dlouhou a úzkou příjezdovou komunikací, po které jsme uvedená zařízení museli dopravit na místo. Ale výsledek stojí za to. Klient totiž získal to, co chtěl - požadovaný komfort bydlení. A my? My jsme získali jednu důležitou zkušenost navíc. Že opravdu není malých zákazníků.

Ing. Vladimír Jirmus