Zmoklá sova – pivo z dešťovky

2. 1. 2020

Na začátek roku 2020 chystáme cyklus seminářů na téma „ Modrozelená infrastruktura “. Na této problematice je vidět, jak se starost o životní prostředí stává stále více komplexnější. Propojují se zde nejrůznější obory a někdy také boří navyklé způsoby jednání.

Často to ale není až takový zázrak, někdy dokonce jen znovu objevujeme dávno zapomenuté – interně tomu říkáme vzpomínky na budoucnost. „Klasická spirála“ poznamenal by teoretik a „všechno už tady bylo“ mudrlant u piva.

Proč dešťová voda?

Z okolností vyplynulo, že dešťová voda může být vhodná nejen pro osobní hygienu, ale i k pití (viz např. lovci mamutů). A když je vhodná k pití, tak už je to jen kousek k myšlence použít dešťovku jako surovinu na vaření piva.

Proč zmoklá sova?

Zmoklá slepice je pro většinu z nás dobře představitelná, i když i na tu se už musíte jít podívat do ZOO. Slepice ale není firemním ptákem. A proto když v názvu chceme pospojovat všechny aspekty, tzn. déšť, užitečnost a firemní symbol, tak se „zmoklá sova“ přímo nabízí.

Technická data pro znalce piva

Pivo Zmoklá sova bylo vařeno jako dešťová verze klasického Ležáku od Frankies a tudíž klasického ležáku plzeňského typu. Byl použit pouze plzeňský slad, žatecké chmely a kvasnice, jediným rozdílem tedy bylo použití dešťové vody. Zmoklá sova byla uvařena tradičním způsobem na dva rmuty a kvašena v otevřené spilce. Výsledné pivo má 11,7% EPM a hořkost 28,2 IBU.

Technická data pro vodařské technology

Úprava dešťové vody především ultrafiltrací. Zapojení je předfiltr 10um, pak aktivní uhlí, pak předfiltr 0,5um, pak je UF (modul určený i na pitnou vodu, odstraní bakterie a případně viry). Jelikož byla voda dost měkká, bylo přidáno trochu vápníku, chutnala potom lépe. 😉

A malé nahlédnutí do zákulisí přípravy Zmoklé sovy:

... a to ve spolupráci s pivovarem Frankies

Michal Plotěný