2. 1. 2020
Na začátek roku 2020 chystáme cyklus seminářů na téma „ Modrozelená infrastruktura “. Na této problematice je vidět, jak se starost o životní prostředí stává stále více komplexnější. Propojují se zde nejrůznější obory a někdy také boří navyklé způsoby jednání.
Často to ale není až takový zázrak, někdy dokonce jen znovu objevujeme dávno zapomenuté – interně tomu říkáme vzpomínky na budoucnost. „Klasická spirála“ poznamenal by teoretik a „všechno už tady bylo“ mudrlant u piva.
Proč dešťová voda?
Z okolností vyplynulo, že dešťová voda může být vhodná nejen pro osobní hygienu, ale i k pití (viz např. lovci mamutů). A když je vhodná k pití, tak už je to jen kousek k myšlence použít dešťovku jako surovinu na vaření piva.
Proč zmoklá sova?
Zmoklá slepice je pro většinu z nás dobře představitelná, i když i na tu se už musíte jít podívat do ZOO. Slepice ale není firemním ptákem. A proto když v názvu chceme pospojovat všechny aspekty, tzn. déšť, užitečnost a firemní symbol, tak se „zmoklá sova“ přímo nabízí.
Technická data pro znalce piva
Pivo Zmoklá sova bylo vařeno jako dešťová verze klasického Ležáku od Frankies a tudíž klasického ležáku plzeňského typu. Byl použit pouze plzeňský slad, žatecké chmely a kvasnice, jediným rozdílem tedy bylo použití dešťové vody. Zmoklá sova byla uvařena tradičním způsobem na dva rmuty a kvašena v otevřené spilce. Výsledné pivo má 11,7% EPM a hořkost 28,2 IBU.
Technická data pro vodařské technology
Úprava dešťové vody především ultrafiltrací. Zapojení je předfiltr 10um, pak aktivní uhlí, pak předfiltr 0,5um, pak je UF (modul určený i na pitnou vodu, odstraní bakterie a případně viry). Jelikož byla voda dost měkká, bylo přidáno trochu vápníku, chutnala potom lépe. 😉
A malé nahlédnutí do zákulisí přípravy Zmoklé sovy:
... a to ve spolupráci s pivovarem Frankies
Michal Plotěný
Přístroj CaviPlasma představuje revoluční technologii na čištění vody, která kombinuje hydrodynamickou kavitaci s plazmatickými výboji.
Číst více
4. 12. 2024
Jaké možnosti přináší nanoskopické bublinky plynu pro moderní vodní hospodářství?
Číst více
28. 11. 2024