Zatravněné parkoviště u rodinného domu

17. 10. 2023

Dešťová voda & MZI

Při volbě zatravněných tvárnic jsem jakožto svépomocný stavitel uvažoval nad několika faktory – náročnost instalace a s tím spojená doba pokládky, kvalita produktu, a především pak celková cena za materiál, přesun materiálu a pronájem nářadí.

Už zkraje mne zaujal produkt společnosti ASIO označovaný jako AS-TTE ROŠT. Líbila se mi jeho robustnost, ale cena za produkt se zprvu, při porovnání s konkurenčními produkty, zdála být znatelně vyšší. To se změnilo v okamžiku, kdy jsem zjistil, že mi pro danou aplikaci stačí provést instalaci podle příručky dle tzv. Konstrukčního principu 1. V neposlední řadě mě zaujal i ekologický aspekt těchto vsakovacích roštů, kdy díky nim vytvoříte vodopropustný a zelený povrch.

 Konstrukční princip AS TTE ROŠT

 

Podkladní vrstva 3-5 cm znamenala, že nemusím odvážet takřka žádnou zeminu z pozemku (skryvku jsem zapracoval na vlastní zahradě) a spotřebovaný materiál na podkladní vrstvy nevycházel na plochu 3,5 × 6,5 metru (cca 23 m2), na více než 2.500,- Kč.

 

Nahrubo udělaná skryvkaNahrubo udělaná skryvka                                                                                 

Podkladní vrstvaPodkladní vrstva cca 5 cm

 

Jako podkladní materiál jsem zvolil štěrk frakce 8/16. Vyšel jsem z výpočtu plochy × výška 5 cm. Vyšlo mi tedy nějakých 1,2 m3 (vzal jsem pro jistotu 1,5 m3). Na prosypání jsem si nechal dovést kompost s tím, že do kufru parkoviště jsem spotřeboval cca 0,6 m3. Tedy poměr podkladní vrstvy byly dva díly štěrku na jeden díl kompostu. Poslední nezbytný výdaj bylo zapůjčení vibrační desky, což vyšlo na 400,- Kč/den (za půl dne bylo hotovo).

Štěrk jsem rovnoměrně rozhrnul do plochy a následně na něj rozházel kompost. Žehlička pak zajistila promíchání směsi.  

  Zažehlení podkladní vrstvy

Zažehlení podkladní vrstvy    

                         Vytvořená podkladní směs

Vytvořená podkladní směs

Dořezy jsem řešil pomocí flexy s diamantovým kotoučem Ø 230 mm. Rošty se spíš tavily než řezaly, ale šlo to i tak. Lepší by bylo řezat muflem nebo ještě lépe na stolní kotoučové pile, ale tu nemám.

 Řezání roštů

Celá pokládka bez dořezů zabrala cca 7 hodin (1 osoba), takže fofr. Proti pohybu do stran jsem rošty zajistil zatlučenými roxory Ø8 mm a délky cca 25 cm. Dořezávky mi zabraly další cca 2 hodiny. Teď už jen zbývá vyplnit komůrky zeminou a zaset travní směs. Robustněší rošt se zámky jsem na trhu nenašel. 😊

 Finální pokládka

 

 Finalizace

 

A na závěr to, co zajímá každého asi nejvíc, tedy porovnávací rozpočet:

 Porovnání rozpočtu

Autor: Ondřej Pokorný